یک تیم بین المللی متشکل از 190 دانشمند نوع جدیدی از موج گرانشی را شناسایی کردهاند.
کد خبر: 627279 | ۱۴۰۲/۰۵/۲۱ ۲۳:۵۰:۵۴ اعتمادآنلاین |
برای اولین بار، یک تیم بین المللی متشکل از 190 دانشمند نوع جدیدی از موج گرانشی را شناسایی کردهاند که درک ستاره شناسان از ماهیت سیاهچالهها و رابطه آنها با یکدیگر را بهبود میبخشد، که به گفته آنها به نوبه خود می تواند منشاء این جهان را بهتر توضیح دهد.
به گزارش شفقنا، این کشف تکمیل کننده اولین کشف امواج گرانشی در سال 2015 توسط رصدخانه گرانشی لیزری (LIGO) است، آن سینگالها از طول موج بسیار کوتاهتری نسبت به کشف جدید برخوردار بودند.
امواج گرانشی نوعی اختلال هستند که در تار و پود فضا-زمان کیهانی (ساختاری که زمان را با فضا ترکیب می کند) به دلیل برخورد شدید بین سیاهچاله های غول پیکر به شکلی شبیه امواج ناشی از ریزش یک دانه سنگریزه درآب رخ میدهد که موجب ایجاد موج در اطراف آن میشود. این مسأله نظریه نسبیت عام آلبرت انیشتین بیش از 100 سال پیش در خصوص امواج گرانشی را نشان میدهد.
بر اساس این مطالعه که توسط این تیم در مجله Astrophysical Journal Letters منتشر شده است، نوع جدیدی از امواج گرانشی کشف شده (موسوم به امواج گرانشی موج بلند) زمانی اتفاق میافتد که سیاهچالههای غول پیکر به دور یکدیگر میچرخند و با هم برخورد نمیکنند.
برای تقریب به ذهن، مانند این است که در یک سالن بزرگ بایستیم و صدای زمزمه افراد حاضر در آن را بشنویم، بدون اینکه مشخص کنیم که دقیقاً کدام صدا از چه کسی میآید. همین امر در مورد سیاهچالهها نیز صدق می کند.این تیم توانست زمزمه این نوع موج ناشی از چرخش میلیونها سیاهچاله غول پیکر را که وزن هر یک میلیاردها برابر جرم خورشید است را رصد کند.
دانشمندان تنها زمانی میتوانند این تشعشعات را رصد کنند که به سمت زمین هدایت شود و به شکل پالسهای بسیار منظمی ظاهر میشود که در هر کسری از ثانیه رخ میدهد، اما تغییر جزئی در الگوی پالس نشان دهنده وجود امواج گرانشی است که دانشمندان را قادر به کشف آن از طریق رصدخانه امواج گرانشی «نانوگراف» واقع در آمریکای شمالی کرده است. این رصدخانه کنسرسیومی از ستاره شناسان است که از چندین تلسکوپ در سراسر جهان برای رصد تپ اخترها استفاده میکند.